Activiteiten

In 2004 is werd Welzijnsschakel Aalter opgericht binnen 'Welzijnsschakels Vlaanderen'. In 2007 start de Aalterse voedselbank haar activiteiten op onder de naam 'vzw De Toevlucht Aalter. Begin 2008 fusioneert Welzijnsschakel Aalter met vzw De Toevlucht. Er wordt één gezamenlijk front gevormd in de strijd tegen armoede dicht bij huis. Het depot van de voedselbank verhuist op dat moment ook van een garage in de Bellemstraat naar de lokalen in de Sint-Jozefstraat in Aalter.

In de periode 2008–2020 kent de werking van de vzw een stevige uitbreiding. Het lokaal in de Sint-Jozefstraat is stilaan te klein geworden voor alle activiteiten. Eind 2020 wordt daarom een ruimere locatie in gebruik genomen in Sint-Maria-Aalter, Wingenestraat 71. Het pand onderging in 2021 enkele opfriswerken en de eerste corona-proof kledingbeurzen gingen er door in de grote zaal. In 2022 is het de bedoeling om vooraan een kledingwinkeltje op te starten en achteraan de gewone activiteiten te hernemen na corona. De voedselverdeelmomenten blijven voorlopig doorgaan in de Sint-Jozefstraat, totdat de nieuwe sociale kruidenier kan worden opgestart in de Rijsestraat.

Vzw De Toevlucht is actief in Groot-Aalter (incl. Knesselare) en Ruiselede.

In 2021 maakten we maandelijks gemiddeld 75 voedselpakketten klaar, goed voor een tweehonderdtal personen. Daarnaast werden ook gezinnen die geen voedselhulp nodig hebben maar het daarom niet minder moeilijk hebben, geholpen met materiële zaken zoals meubels, huisraad, fietsen, elektrische toestellen...